IT-projecten voor de overheid zijn door hun omvang en hun belang vaak complex. Dat dwingt tot een combinatie van creatieve en doordachte oplossingen.
Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Dagelijks voorziet het bedrijf bijna 6 miljoen klanten van kraanwater dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Poort80 ontwikkelde voor Vitens software om labresultaten te analyseren.
Analyse en rapportage
Vitens heeft een eigen laboratorium om de constante kwaliteit van het drinkwater te garanderen. Voor dit lab was Vitens op zoek naar een softwaresysteem dat meetresultaten snel en betrouwbaar analyseert en rapporteert.
Duidelijkheid uit miljoenen meetgegevens
Elk jaar levert Vitens zo’n 33 miljoen kubieke meter drinkwater, gecontroleerd met allerlei meetapparatuur. Het gewenste softwaresysteem moest als gevolg jaarlijks miljoenen meetgegevens kunnen verwerken. Poort80 ontwikkelde software die de verschillende meetresultaten analyseert en tegelijkertijd controleert of het proces zelf nog voldoet aan verschillende kwaliteitseisen. Poort80 zorgde er ook voor dat de rapportage ervan voldoet aan de strengste eisen, zoals de herleidbaarheid van data en beslismomenten.
Betere onderbouwde beslissingen
Het softwaresysteem dat Poort80 ontwikkelde, stelt Vitens in staat snel en betrouwbaar verschillende meetgegevens te analyseren en op basis van heldere rapportages nog beter onderbouwde beslissingen te nemen.
Dictu is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en bouwt software voor de overheid. Met name voor de ontwikkeling van mobiele apps doet Dictu graag een beroep op ons.
Bij het speciale App Loket van Dictu werd de vraag naar nieuwe apps steeds groter. Om verantwoord op te schalen zocht Dictu naar een passende partner.
De samenwerking ontstond tijdens de coronapandemie, toen onze ontwikkelaars en Dictu samen aan de CoronaMelder werkten. Dat beviel zo goed, dat we Dictu daarna ook bij andere projecten mochten ondersteunen. Binnen het partnership leveren we op regelmatige basis ontwikkelaars voor diverse app-projecten. Vaak is dat in de rol van lead developer.
Door het snel leveren van capaciteit met de juiste expertise geven we Dictu de armslag die ze nodig hebben om de vraag naar apps te beantwoorden. Apps die vanzelfsprekend voldoen aan de strenge standaarden binnen de overheid.
De EU kent het European Digital Identity (EDI)-project. Het doel is dat de burgers van alle lidstaten over een paar jaar beschikken over een digitale wallet. In opdracht van ICTU werken we voor het ministerie van BKZ aan een Nederlands prototype, dat als Europees voorbeeld kan dienen.
Met een eigen wallet wil Nederland positieve invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de Europese wallet. Vooral om te borgen dat de digitale tool straks voldoet aan strenge eisen op het gebied van privacy en security.
De wallet stelt een burger in staat om bijvoorbeeld aan te tonen dat hij of zij een rijbewijs heeft, ouder dan achttien is of een diploma heeft. Uitgangspunt is dat burgers bij het aantonen een minimale hoeveelheid data delen. Zo kun je bewijzen dat je ouder dan achttien bent, zonder je geboortedatum prijs te geven. Door privacy en security by design leggen we op Europees niveau de lat meteen hoog.
Dit project draagt bij aan de agenda ‘Waardengedreven Digitaliseren’ van het ministerie van BZK. Met deze agenda wil het ministerie ervoor waken dat digitalisering verantwoord gebeurt en dat elke burger eraan kan meedoen.
Corona was de eerste pandemie waarbij IT hulp bood in de virusbestrijding. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelde onder meer apps die een sleutelrol speelden in beleid om verspreiding tegen te gaan. Het ministerie leunde daarbij op expertise binnen de Rijksoverheid en daarbuiten, waaronder de onze.
Tijdens de coronapandemie wilde het ministerie het heft in eigen handen nemen. Het doel werd om met de hulp van specialisten zelf technologische toepassingen te ontwikkelen om het virus en de gevolgen ervan te bestrijden.
We werkten mee aan de ontwikkeling van drie applicaties, waaronder de CoronaMelder-app. Deze app stuurde gebruikers een waarschuwing met bijbehorend advies, wanneer zij langere tijd in de buurt waren geweest van iemand die besmet was. Een van onze solution architects tekende voor het technisch ontwerp en vormde daarmee een belangrijke brug tussen het ontwikkelteam en beleid. Egeniq weet goed wensen om te zetten in mogelijkheden en te visualiseren waar nodig om sneller gemeenschappelijke taal te creëren.
Daarnaast werkten we mee aan de ontwikkeling van GGD Contact, de app die het Bron- en Contact Onderzoek (BCO) ondersteunde. GGD Contact begon als publieksapp en is daarna uitgebouwd tot een volwaardig administratiesysteem. CoronaCheck was de derde app waar we aan meewerkten. Met de inzet van deze app kon Nederland weer gedeeltelijk uit de lockdown komen: burgers konden hiermee een vaccinatie-, test- en/of herstelbewijs laten zien voor toegang of om mee te reizen.
Alle corona-applicaties zijn ontwikkeld op basis van open source. Daarbij was privacy en security by design het belangrijkste uitgangspunt. De drie ontwikkelde applicaties speelden een belangrijke rol bij de bestrijding van de pandemie in Nederland.
Bij meer dan 250 provincies, gemeenten en waterschappen in Nederland en België maakt Notubiz de besluitvorming makkelijk en transparant met technologische oplossingen. Dat doet Notubiz met MyBit als vaste software-ontwikkelaar.
Breed inzetbaar, maar wel op maat
Vergaderprocessen vereenvoudigen en besluitvorming transparant maken vraagt om innovatieve en betrouwbare software. Die moet enerzijds breed inzetbaar zijn voor overheden in Nederland en België, maar anderzijds op maat aan te passen zijn aan specifieke lokale wensen en eisen.
Democratie via web, mobiel, live en on demand
MyBit heeft voor Notubiz inmiddels een breed scala aan softwareproducten ontwikkeld en onderhoudt die ook. De kern van dit portfolio is het raadsinformatiesysteem: een webapplicatie waarmee gemeenten vergaderingen inzichtelijk en overzichtelijk maken. Een dedicated team van ontwikkelaars bij MyBit houdt dit systeem up-to-date en breidt het uit. MyBit borgt ook dat de software blijft voldoen aan alle relevante wetgeving zoals de AVG en de Archiefwet.
Als uitbreiding op het raadsinformatiesysteem hebben NotuBiz en MyBit een mobiele applicatie voor papierloos vergaderen ontwikkeld. Eerst voor iOS, daarna ook voor Android en Windows. De app is voor veel lokale politici inmiddels onmisbaar. Ook burgers zijn gebruikers waar MyBit software voor ontwikkelt. Zo kunnen die via een streamingsplatform live én on demand vergaderingen bekijken en terugkijken. MyBit blijft die dienst verbeteren, zoals met streams in 4K-kwaliteit en live ondertiteling.
Partnership als basis voor verbetering
Inmiddels heeft Notubiz een jarenlange samenwerking met MyBit. Dit partnership biedt overheden eenvoud in het democratische proces en hun burgers transparantie van die besluitvorming. Deze duurzame relatie garandeert ook de voortdurende doorontwikkeling en verbetering van de software.
Is de kloof tussen overheid en burger te dichten? Hoe zijn burgers bij beleid te betrekken en wanneer beschouwen ze hun lokale, provinciale of landelijke overheid als betrouwbaar? Op welke manier en met welke middelen kunnen ambtenaren hun werk prettiger en efficiënter doen? En hoe maken we vandaag keuzes in technologie die morgen en overmorgen ook nog verstandig zijn? Wij helpen de overheid dagelijks vooruit met IT-oplossingen.
Voor het miniserie van VWS werkten we mee aan de publieksapps CoronaMelder, GGD Contact en CoronaCheck. Met de inzet daarvan kon Nederland weer gedeeltelijk uit de lockdown komen. Voor het ministerie van BKZ ontwikkelen we een Nederlands prototype van een digitale wallet. Dat kan als Europees voorbeeld dienen binnen het European Digital Identity (EDI)-project. Uiteraard ligt de lat op het gebied van privacy en security hoog.
Ook buiten de sector Overheid is MyBit Group thuis. We kennen de uitdagingen én de oplossingen in de wereld van Energie & Circulair, Onderwijs, Media & Entertainment, Zorg & Lifestyle en NGO’s. Bekijk onze cases of neemt direct contact op om je vraagstuk voor te leggen.
MyBit Group
Koos Postemalaan 6
1217 ZC Hilversum